Hutchison krijgt lening van 12,6 miljard

Hutchison 3G heeft een lening van 12,6 miljard gulden gekregen om een Umts-netwerk te bouwen in Groot-Brittannië.

De lening is volgens de Britse krant The Independent deels afkomstig van Nokia, NEC en Siemens, grote fabrikanten van telecommunicatiehardware. Hutchinson is ontstaan uit dejoint-venture van Hutchison Whampoa uit Hong Kong, het Japanase NTT DoCoMo en KPN Telecom. De drie bedrijven zouden 2,7 miljard gulden lenen. De financieringsmaatschappij Hutchison Whampoa, die een aandeel heeft van 65 procent in Hutchison 3G, heeft 1,3 miljard gulden geleend. De rest is afkomstig van van banken, leveranciers en aandeelhouders.
Derde generatie, oftewel 3G, mobiele telefoonnetwerken zullen in de toekomst verschillende diensten aanbieden zoals continue internet verbindingen, snelle transmissiemogelijkheden en video-toepassingen. De hoge kosten van deze nieuwe licenties - bij elkaar hebben de telecombedrijven daar vorig jaar ongeveer tweehonderd miljard gulden aan uitgegeven - zijn de hoofdoorzaak van de huidige torenhoge schulden en de financiële problemen van Europese telecombedrijven. De aanleg van de netwerken kost nog eens de nodige miljarden.
Maandag verklaarde British Telecom dat het in gesprek is met andere Britse mobiele telefoonbedrijven om de hoge kosten van de bouw van de nieuwe 3G-netwerken te delen.
In Duitsland heeft de nationale telecomwaakhond RegTP de bedrijven die een derde generatie mobiele telefoon licentie hebben bemachtigd, gevraagd om plannen in te dienen voor een vergelijkbare samenwerking als in Groot-Brittannië. Een doorbraak in de Duitse markt zal de weg effenen voor oplossingen elders in Europa.
De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft gisteren laten weten dat het vindt dat aanbieders van mobiele telefonie niet zomaar samen een netwerk voor snel mobiel internet mogen bouwen. "Eventuele voordelen moeten worden doorgegeven aan de consument", aldus directeur-generaal Kist. Ook in Nederland staat een eventuele samenwerking op de agenda. De MoNet, de koepel van mobiele telecombedrijven, inventariseert of er behoefte aan bestaat.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-04-04T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.