Groei virussen overtreft groei emailverkeer

Het aantal virussen dat op email meelift, stijgt sneller dan het aantal verstuurde emailberichten. Dat blijkt uit onderzoek van MessageLabs, een zogenaamde Managed Service Provider die gespecialiseerd is in het afschermen van netwerken tegen ongewenste email en virussen.

MessageLabs, dat dagelijks miljoenen emails scant op virussen, schat dat het aantal virussen dat overheidsinstellingen dit jaar zullen ontvangen, met ruim 200 procent toeneemt. Dat is een ruim drie keer zo grote stijging als die van het online berichtenverkeer. Ook het bedrijfsleven zal weer meer te lijden krijgen van virussen.
Hoewel meer en meer gebruikers intussen weten dat ze niet zomaar elkeattachmentmoeten openen, houdt de toename van de bescherming tegen virussen geen gelijke tred met de stijging van het aantal virussen en van het berichtenverkeer. En gebruikers zijn dan wellicht over de hele linie wijzer geworden, er blijven blijkbaar nog voldoende onwetende gebruikers over die het met virusbeschermiong niet zo nauw nemen. Niet voor niets onderschept MessageLabs nog dagelijks het LoveLetter-virus, dat intussen toch door alle antivirusprogramma's wordt herkend.
Overigens kan de schuld voor het verspreiden van virussen niet alleen op beginnende internetters afgeschoven worden, want soms hoeft de gebruiker niets te doen om emails te openen. VNUnet meldde al eerder dat Microsoft een nieuw lek in Internet Explorer 5 heeft ontdekt. Onder bepaalde omstandigheden opent het programma emails zonder dat de gebruiker daarom vraagt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-04-06T00:00:00.000Z Nico Dikstaal
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.