L&H beschuldigd van bedrog en obstructie

Internationaal accountantsbureau Kpmg beschuldigt het Belgische spraaksoftwarebedrijf L&H van bedrog, misleiding en obstructie van het accountantsonderzoek.

Volgens Kpmg hebben niet bij naam genoemde individuen binnen Lernout & Hauspie bewust misleidende informatie gegeven en hebben ze het accountantsonderzoek gefrustreerd door derden onder druk te zetten om valse verklaringen af te geven. Afgelopen vrijdag spande Kpmg daarom officieel een rechtszaak aan bij de rechtbank in L&H's thuishaven Ieper.
Deze stappen zette het accountantsbureau vlak na de presentatie van een vernietigend rapport over de gang van zaken in het Koreaanse filiaal van L&H.
In Korea is door Lernout & Hauspie op grote schaal fraude gepleegd, waardoor zo'n honderd miljoen dollar ten onrechte als inkomsten werden geboekt. De eerste berichten over mogelijke fraude in het Zuid-Oost-Aziatische land leidden ruim een jaar geleden tot een omvangrijk artikel inThe Wallstreet Journal, waardoor het Belgische bedrijf opeens in een kwaad daglicht kwam te staan. Met alle, inmiddels bekende, gevolgen van dien.
Lernout & Hauspie doet inmiddels zijn uiterste best om schoon schip te maken. Het wil de Koreaanse afdeling failliet laten verklaren en een rechtszaak aanspannen tegen de ceo van de afdeling, Joo Chul Seo, en vier Koreaanse banken. Daarmee hoopt het management een streep te kunnen trekken onder de 'Koreaanse affaire'. De actie van Kpmg zou die strategie echter behoorlijk kunnen doorkruisen.
Om het allemaal nog ingewikkelder te maken: op haar beurt ligt Kpmg in Boston onder juridisch vuur. Het bureau is daar aangeklaagd door boze L&H-aandeelhouders. Die beschuldigen Kpmg van misleidende accountancy, waardoor zij ernstig werden gedupeerd. Vorig jaar november gaf Kpmg te kennen dat ze haar naam en goedkeuring niet langer wenste te verbinden aan de L&H-cijfers over 1998 en 1999.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-04-09T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.