Antennebeleid mag niet soepeler

Het grootste deel van de Tweede Kamer ziet voorlopig niets in de voorstellen om het antennebeleid voor mobiele operators te versoepelen.

Naar schatting moeten er tot 2004 in totaal nog twintigduizend antennes op de daken van huizen, overheidsgebouwen en winkels komen. De dreigende rel is ontstaan naar aanleiding van een nota van staatssecretaris De Vries. Het komt er op neer dat die bepleit dat operators naar eigen goeddunken antennes tot een bepaalde hoogte zonder vergunning van de gemeenten kunnen neerzetten.
De PvdA kwam met een compromisvoorstel; het idee om de telecom-operators zelf te laten bepalen waar ze hun antennes kunnen opstellen moet worden vastgelegd in een zogenaamde Algemene Maatregel van Bestuur. Hierin kan worden opgenomen dat gemeenten een eigen verantwoordelijkheid houden. Zowel Groen Links als CDA zijn tegen. Het debat over het antennebeleid wordt voor het zomerreces afgerond.
Een woordvoerder: "Als deze versoepeling eventueel, met de ja, tenzij-aanpak van de PvdA, niet doorgaat, is dat een stap terug." Straling was natuurlijk ook weer een onderwerp. De Gezondheidsraad acht de risico's, op grond van gedeeltelijk onderzoek, verwaarloosbaar klein. De stichting Natuur en Milieu bestrijdt dit, maar kan geen wetenschappelijk steekhoudend onderzoek aanvoeren. Over de straling kan alleen gezegd worden dat de al aanwezige elektromagnetische mist met of zonder vergunningen de komende jaren dikker wordt en dat vooral door de gebruikers en in geringere mate door de antennes.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-04-09T00:00:00.000Z Dirk Ringenoldus
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.