Overheid pakt internetcriminaliteit niet aan

De overheid laat het een beetje afweten bij de aanpak van de toenemende internetcriminaliteit. Dat stellen twee onderzoekers in een nog vertrouwelijke nota die ze voor het ministerie van justitie hebben gemaakt.

De regering heeft wel al een aantal maatregelen getroffen, maar daarin ligt het accent op de aanpak van de criminaliteit door Nederlandse opsporingsdiensten. Zo blijft elk land exclusief bevoegd over de opsporingsactiviteiten binnen de eigen grenzen, terwijl het internet zich nu juist kenmerkt doordat het aan geen landsgrens is gebonden. Alleen een internationale aanpak heeft effect, stellen de onderzoekers.
"Criminele activiteiten via internet zijn niet aan plaats of tijd gebonden. Met modems, mobiele telefoons en laptops kunnen op elk moment waar ook ter wereld misdrijven worden gepleegd. Daarvan kan in elk willekeurig land ter wereld een individu of organisatie het slachtoffer worden", aldus de onderzoekers. Hackers hebben de afgelopen jaren afdoende bewezen dat nog altijd geen enkel computersysteem honderd procent kan worden beveiligd.
Internet is ook een uitermate geschikt instrument voor oplichting en het plegen van fraude. Volgens PriceWaterhouseCoopers vormde internetfraude in 1998 al de helft van alle fraude. De onderzoekers wijzen ook op de enorme schade die hetI love you-virus vorig jaar aanrichtte.
De digitale snelweg biedt tevens extra mogelijkheden voor traditioneel opererende misdadigers. Via internet kunnen criminele groeperingen op een goede, anonieme manier met elkaar communiceren en zaken doen. Ze maken ook dankbaar gebruik van de elektronische snelweg om hun bedrijfsvoering te verbeteren.
Een probleem bij de aanpak is het verwerven van de nodige deskundigheid. ICT'ers kiezen vaak liever voor het bedrijfsleven, omdat ze daar veel meer kunnen verdienen dan bij de overheid. Ook flinke investeringen in technische middelen zijn essentieel om goed naar misstanden op internet te kunnen speuren.
Overigens benadrukken de onderzoekers dat hoe dan ook vooral de internetgebruikers zichzelf zullen moeten beschermen. De overheid zal nooit kunnen garanderen dat zij niet het slachtoffer worden van computercriminaliteit.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-04-11T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.