Stroomverbruik ICT-sector explodeert

HAARLEM- Het stroomverbruik van computers en telecommunicatie-toebehoren zal de komende jaren explosief toenemen.

Infomatie- en communicatietechnologie zal over acht jaar goed zijn voor tien procent van het Nederlandse stroomverbruik tegen een half procent op dit moment. Dat blijkt uit een studie van de Novem, een organisatie die zich onder meer bezighoudt met projecten voor energiebesparing.
De afgelopen jaren zijn veel datahotels verrezen, voornamelijk in en rond Amsterdam. Het zijn grote gebouwen die volgestouwd zijn met apparatuur die het internetverkeer afhandelen. Cisco bouwt in onze hoofdstad zijn nieuwe Europese hoofdkantoor, waar straks vijfduizend mensen komen te werken. Ook worden veel telefooncentrales gebouwd die de toekomstige mobiele communicatie moeten opvangen.
Datahotels zijn echte energievreters: een datahotel komt overeen met acht tapijtfabrieken. Vooral voor de koeling van de apparatuur wordt veel stroom gebruikt: een kwart van de gebruikte energie gaat daaraan op. Novem vindt dan ook dat koeling prioriteit nummer een moet zijn bij besparingstechnieken.
Het ministerie van economische zaken wil in meerjarenafspraken reductie van het energieverbruik afspreken. De explosieve groei van het aantal datahotels staat haaks op ontwikkelingen van bedrijven in deze sector op de effectenbeurzen, maar de Novem denkt dat dat maar tijdelijk is. In het rapport constateert de Novem-rapport dat de groei van de ICT-sector "pas in 2001 echt is begonnen". Volgens Nuon - die Amsterdam en omgeving van stroom voorziet - hebben circa dertig ICT-bedrijven vestigingsplannen in de hoofdstad. Ook daar wordt een verdere stijging verwacht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-04-18T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.