Rijk onzorgvuldig bij verplichting web-aftap

De overheid gaat onzorgvuldig te werk bij het verplichten van internetaanbieders tot het aftappen van internetverkeer.

De regels waarmee dit moet gebeuren zijn nog niet uitgewerkt. Ook negeert de overheid de Europese Etsi-standaard voor het aftappen van internetverkeer die in de maak is.
Zondag 15 april verstreek de deadline die internetaanbieders van de overheid kregen om een systeem voor het aftappen van internetverkeer in te richten. "De overheid is lange tijd coulant geweest", zegt Wim van der Weegen, woordvoerder van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. "Internetaanbieders hebben twee keer uitstel gekregen. De telecomwet, waarin is vastgelegd dat naast telefoongesprekken ook internetverkeer aftapbaar moet zijn, is al in 1998 aangenomen in de Tweede Kamer. Gelijke monniken gelijke kappen. Het wordt tijd dat isp's net als telecombedrijven een tap kunnen plaatsen als de rechter-commissaris daartoe een verzoek indient."
Volgens Hans Leemans, voorzitter van de Nlip, de branchevereniging van internetaanbieders, gaat de overheid uitermate onzorgvuldig te werk bij het doorvoeren van de telecomwet uit 1998. "De overheid heeft tot nu toe alleen de overkoepelende telecomwet goed geregeld. Deze geeft aan dat internetaanbieders een tap moeten kunnen plaatsen in hun netwerk. De lagere wetgeving, die het invullen van de wet praktisch moet regelen, is óf nog in behandeling óf ontbreekt geheel. De inrichtingsregels voor het aftappen liggen momenteel bij de Raad van State ter goedkeuring. Deze regels geven aan wat voor aftapmachine er moet komen en hoe deze ingesteld moet zijn. Een Algemene Maatregel van Bestuur, die onder meer moet aangeven, wie de aftapmachine mag bedienen, bestaat nog niet eens."
 
Kijk voor het complete bericht in de Computable van 27 april.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-04-26T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.