Failliet mobiel internet reële optie

De licentiekosten en de kostbare infrastructuurinvesteringen maken het exploiteren van mobiel internet via Gprs en Umts tot een gewaagde onderneming.

applicatie ontbreekt is de kans op het floppen van mobiel internet levensgroot aanwezig.
Steven Tan, directeur ict-fonds bij investeerder Holland Venture, vergelijkt de situatie van mobiel internet met een ander schoolvoorbeeld vantechnology push, de chipknip. "Een goed voorbeeld van een misluktetechnology pushis de chipknip, die in theorie ontzettend veel kon, maar in Nederland op een flop is uitgedraaid. Je kon er kleine bedragen mee betalen in de winkel. Je kon er een identiteitsdocument en informatie voor de dokter op kwijt. Dekiller cocktailvan een aantal zinvolle toepassingen was in rudimentaire vorm wel aanwezig. Toch was er niet één toepassing afzonderlijk die voor mensen de doorslag gaf om dat ding te gebruiken."
"Umts is ook een voorbeeld van een nieuwe technologie die niet op één enkele eigenschap kan bogen waardoor hij een meerwaarde krijgt", vervolgt Tan. "Dit vind ik de grootste zwakte van mobiel internet. Men spreekt alleen over dekiller cocktail, over een combinatie van toegevoegde diensten, waarvan niet één er echt uitspringt. Ik hoor van verschillende kanten dat email-toepassingen dekiller-applicatie voor Umts-telefonie gaan worden. Ik vraag me af of zij daarvoor genoeg toegevoegde waarde hebben. Een voorbeeld van mobiele commercie is een winkel die via SMS- of email-reclame naar potentiële klanten stuurt die zich in de buurt van de winkel bevinden. Tegenover kopen met het mobieltje sta ik zeer sceptisch, omdat het geen duidelijke meerwaarde heeft. Het is de vraag of mensen daar hun mobiele telefoon voor gaan gebruiken."
 
Kijk voor het complete bericht in de Computable van 27 april.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-04-26T00:00:00.000Z Redactie Computable