Nederland wil ict-inhaalslag maken in zorg

Als het aan het ministerie van Volksgezondheid ligt, behoort Nederland over vijf jaar met de toepassing van ict in de zorg tot de koplopers in de wereld.

Dat blijkt uit de woorden van de secretaris-generaal van het ministerie, Roel Bekker, die deze week in Amersfoort de eerste 'zorgpas' in ontvangst nam. In de regio Eemland worden op proef 375 duizend van deze zorgpassen verstrekt. De pas, voorzien van een chip, is de sleutel tot een netwerk waarmee zorgaanbieders en verzekeraars beter en sneller informatie kunnen uitwisselen. Hiermee zou de kwaliteit van de dienstverlening aan de consument moeten stijgen.
De proef duurt een jaar. Daarna is het de bedoeling dat de zorgpas landelijk wordt ingevoerd. Vanaf dat moment zullen zorgaanbieders ook onderling informatie kunnen uitwisselen.
Bekker ziet veel voordelen in het gebruik van ict in de zorg, ook voor de communicatie van de zorgaanbieder met de patiënt. Binnen niet al te lange tijd moet men met de zorgpas afspraken kunnen maken bij huisartsen en specialisten. Op de eigen pc zou men bovendien de uitslag van tests thuis kunnen ontvangen. Dankzij ict kan er binnen de zorg beter worden gepland en kunnen wachttijden worden beperkt, denkt de secretaris-generaal. Ook de administratieve afhandelingen kunnen dankzij ict beter en sneller verlopen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-04-27T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.