Essent stelt privatisering uit na PvdA-motie

Energiebedrijf en kabelexploitant Essent stelt de voorgenomen privatisering voor onbepaalde tijd uit. Dit is een reactie op een besluit van de Tweede Kamer.

De 'schimmige' motie van PvdA-Kamerlid Crone die de Tweede Kamer heeft aangenomen, waardoor energiebedrijven hun netten niet kunnen verkopen, maakt een beursgang volgens Essent onmogelijk.
Bestuursvoorzitter Wiechers zei gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers - een omzet van ruim 5 miljard euro en een winst van 369 miljoen euro - dat het erop lijkt dat de politiek "de achterstand op de buitenlandse concurrentie willen vergroten". Wiechers hoopt dat de beursgang alsnog door kan gaan na afwikkeling van het politieke debat rond privatisering. De netten moeten voorlopig juridisch in handen blijven van lagere overheden.
De groeistrategie van Essent komt overigens niet in gevaar door het afblazen van privatisering, meldt Wiechers. De omzet moet per jaar 10 procent stijgen. Het concern is volop in gesprek met Duitse energiebedrijven. Dit jaar nog volgen er overnames. Essent heeft nu 500.000 klanten in Duitsland. Dat moeten er binnen vijf jaar twee miljoen zijn.
Behalve energieleverancier is Essent ook een van de grote kabelbedrijven met 1,5 miljoen huishoudens als klant. Essent verwacht naar eigen zeggen veel van de nieuwe groeimarkten, met name de diensten van Essent Kabelcom en Essent Milieu. Die twee diensten hebben een verhoudingsgewijs grote groei laten zien en Essent wil daarin meer gaan investeren, zo liet Wiechers weten.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-05-04T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.