Ervaren ict'ers zien salaris fors stijgen

De stijging van de salarissen in de ict-branche zet zich voort. In het eerste kwartaal van dit jaar bedroeg deze gemiddeld 12 procent.

Deze toename kwam vrijwel volledig voor rekening van de zeer ervaren automatiseerders (met meer dan 15 jaar werkervaring in de ict). Die gingen er liefst 13,6 procent op vooruit. Ook leidinggevenden met 6 of meer mensen onder zich, zagen hun beloning fors toenemen: met 11 procent.
Dit blijkt uit het Beloningsonderzoek Automatisering dat De Breed & Partners heeft gedaan. Groot is de tegenstelling met de werknemers die minder dan 5 jaar ervaring hebben. Die groep zag de beloning in het eerste kwartaal stijgen met 1,4 procent. Ook de tussenliggende groep (6 tot 14 jaar ervaring) kende nauwelijks een stijging.
Door de massale instroom van lager gekwalificeerd en jonger ict-personeel steeg de totale beloning voor werknemers in de ict-branche nauwelijks meer. Deze stijging bedroeg het afgelopen kwartaal slechts 1,3 procent op jaarbasis tegen een gemiddelde stijging van 10 procent over heel 2000.
De krapte op de arbeidsmarkt zorgt voor een duidelijke verschuiving van de aanwas naar lager opgeleiden. Over heel 2000 zagen we al een groei van mbo'ers van 19 procent naar 29 procent. Het afgelopen kwartaal is het aandeel mbo'ers nog verder gestegen naar 32 procent. Omdat het aandeel hbo'ers nagenoeg onveranderd is gebleven, gaat dit ten koste van het aandeel wetenschappelijk opgeleiden. Dit is gedaald van 29 procent naar 24 procent. Ook de gemiddelde leeftijd van ict'ers daalt snel. Door dit alles neemt de totale loonkostendruk nauwelijks meer toe.
De komst van veel jong en onervaren personeel betekent een zwaardere belasting voor de oudere ervaren mensen, die leiding moeten geven. Ter compensatie stijgt het salaris van deze groep momenteel aanzienlijk sneller dan het gemiddelde.
Een andere opvallende trend is de verschuiving van de primaire naar de secundaire beloningscomponenten. Het aandeel van gratificatie en provisie, reiskostenvergoeding, auto van de zaak, spaarloon en aandelenopties steeg van 9 procent naar 12 procent.
Verder blijken de kleine bedrijven af te haken in de race om de toppers. Vorig jaar waren er over de gehele breedte behoorlijke stijgingen te zien. Maar in het eerste kwartaal kenden met name de kleinere bedrijven nauwelijks een stijging van de beloning. Daarentegen zagen werknemers bij middelgrote bedrijven (omzet 25 tot 50 miljoen gulden) hun beloning stijgen met 14 procent. Bij middelgrote bedrijven met vijftig tot honderd werknemers groeiden de beloningen met 20 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-05-08T00:00:00.000Z Redactie VNUnet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.