Verbod op handmatig bellen in de auto

Mobiel bellen in de auto wordt verboden. Minister Netelenbos van verkeer wil het verbod al eind dit jaar laten ingaan, zo liet ze de Tweede Kamer gisteren weten.

De reden voor de maatregel is dat het aantal doden en gewonden in het verkeer als gevolg van telefoneren achter het stuur toeneemt.
In veel Europese landen is het voor bestuurders al verboden een mobiele telefoon te gebruiken. De politie zal toezien op naleving van het verbod. De straf die overtreders krijgen, wordt binnenkort bekendgemaakt.
Netelenbos heeft al een paar campagnes gevoerd om bestuurders van auto's, motorfietsen en bromfietsen te bewegen om de handen aan het stuur te houden, maar dat heeft nauwelijks effect gehad. De Tweede Kamer vroeg vorig jaar al om een verbod op het met gsm in de hand rijden, maar Netelenbos hield toen de boot nog af.
PvdA en CDA, die het verbod vorig jaar voorstelden, zijn blij. De VVD steunt de maatregel van Netelenbos vooralsnog niet, omdat de liberalen niet zien hoe de politie de naleving van het verbod moet controleren.
De verkeersveiligheidsorganisatie 3VO en het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) staan achter het verbod. Volgens het CBR heeft onderzoek vorig jaar uitgewezen dat een automobilist diehandsfree belt, zich de eerste twee minuten van een gesprek nauwelijks bewust is van wat zich buiten de auto afspeelt, aldus het CBR.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Zuur. Afgelopen zaterdag 12 september 2009. Bij mijn voor genomen bezoek aan de Botterdagen in Elburg werd ik staande in de file voor de parkeerplaats gebeld door een van mijn familieleden. Op dat moment wordt ik ingehaald door een frisse politie agent,op scooter, die mij uit de file haald en beboet voor bellen in de auto. De jonge man was met geen enkel argument te beinvloeden en schreef keurig een boete van 150 euro uit. Dit is toch wel zuur als je 20 meter verwijderd bent van een veilige belhaven en dan beboet wordt omdat bellen aanwijzbaar het rijgedrag beinvloed. De jonge agent heeft volgens de regels gelijk, maar ook het toepassen van regels kan ingevuld worden met beleid. Een waarschuwing was hier meer dan op zijn plaats geweest. Ik ben iemand die het afgelopen jaar 60 belminuten mobiel heeft gepleegd. Voor mij is dit een reden om het mobiele bellen als misdaad tegen de verkeersveiligheid in zijn geheel maar op te geven. Dit is mij te duur.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-05-18T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.