Pggm haalt bakzeil bij UPC

Aandeelhouders die onder aanvoering van pensioenfonds Pggm strijden voor meer transparantie bij kabelbedrijf UPC, zijn gisteren in hun hemd gezet.

Het UPC-bestuur benoemde ondanks de kritiek daarop drie nieuwe commissarissen, waarvan er volgens het tweede pensioenfonds van Nederland tenminste twee niet onafhankelijk zijn.
De vertegenwoordiger van Pggm beschuldigde op de aandeelhoudersvergadering in het Amsterdamse Amstelhotel de UPC-directie gisteren op felle toon van 'ernstig tekort schieten' door de benoeming van de nieuwe commissarissen erdoor te drukken. Dat kan het bestuur doordat minstens 52 procent van de aandelen in handen is van het Amerikaanse kabelbedrijf United Globalcom (UGC).
De vader van UPC-bestuursvoorzitter Mark Schneider, de 74-jarige Gene Schneider, is daar directeur-grootaandeelhouder van. Gene Schneider is ook als adviseur toegevoegd aan de raad van commissarissen van UPC. Een andere bestuurder en aandeelhouder van UGC, Mike Fries, is president-commissaris bij UPC. Tot gisteren maakten nog drie bestuurders van Globalcom deel uit van de raad van commissarissen. Richard de Lange, directeur van Philips Nederland werd geëtaleerd als het enige onafhankelijke lid. Maar volgens Pggm is ook De Lange niet onafhankelijk, omdat Philips als leverancier van de digitale decoders nauw verstrengeld is met UPC, waarvan de letters enkele jaren geleden nog stonden voor 'United Philips Communications'.
Vorig jaar hadden Pggm en de pensioenfondsen ABP en Hermes (British Telecom) al ernstig bezwaar gemaakt tegen de 'ondoorzichtigheid' van transacties, de onderhandse financiering ervan en de vriendjesclub in het bestuur van UPC. In januari begon het Belgisch-Nederlandse financiële onderzoeksbureau Deminor in opdracht van Pggm en andere aandeelhouders een actie om het bestuur te dwingen de vriendjesclub open te breken. Met een tegenoffensief - waarin Deminor ervan werd beschuldigd in het geheim te werken voor UPC's concurrent Canal Plus - werden de onderzoekers geneutraliseerd, waarna Pggm zelf de rol van actieleider op zich nam.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-05-18T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.