Asml rondt overname Silicon Valley af

ASM Lithography (Asml) heeft gisteren de overname van de Amerikaanse Silicon Valley Group (SVG) afgerond. Voor bijna vier miljard gulden is het Velthovense bedrijf marktleider geworden in het maken van 'stempelmachines' voor chips.

Het zag er lang naar uit dat de overname zou afketsen op een weigering van de Amerikaanse autoriteiten om toestemming te geven voor de verkoop. Al in oktober kondigde Asml de overname aan, maar pas op 3 mei stemden de Amerikaanse autoriteiten er eindelijk mee in. President Bush moest persoonlijk een besluit nemen. Lang zag het naar uit dat de overname zou stranden op verzet van het Amerikaanse ministerie van defensie. Het probleem lag vooral bij SVG-dochter Tinsley Laboratories, een bedrijf dat in het verleden lenzen leverde voor toepassing in spionagesatellieten. Critici van de overeenkomst wezen erop dat de technologische kennis hierover via Asml in verkeerde handen terecht zou kunnen komen.
Afgesproken is dat Asml de komende zes maanden alles in het werk stelt om Tinsley te verkopen aan een Amerikaans bedrijf. Als dat niet lukt, blijft de SVG-dochter bij Asml en zullen de Amerikaanse autoriteiten beperkingen opleggen aan de activiteiten van Tinsley.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-05-23T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.