Verspilde energie

Innovatie van de Edifact-netwerken die Zorgplan beheert zal niet zo snel gaan als het bedrijf zou willen. Achterlopende informatiesystemen kunnen toekomstige innovatieslagen op basis van internettechnologie niet bijbenen meent directeur Guus Vaassen van Zorgplan.

De onderneming, die vorig jaar het medisch Edifact-netwerk in Gelderland Gelrenet onder zijn beheer kreeg, neemt ook het in de Leidse regio gebruikte Sleutelnet onder zijn hoede. Het netwerk waar Zorgplan over gaat waken verzorgt het berichtenverkeer tussen de Leidse zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid, vier ziekenhuizen en twee laboratoria. Jaarlijks worden er via dit netwerk driehonderdduizend berichten over patiënten uitgewisseld tussen ziekenhuizen, huisartsen en laboratoria. De berichten variëren van labuitslagen tot mutatieberichten en specialistenbrieven.
Met het elektronisch versturen van dergelijke berichten is veel geld te besparen. "Dat is ook de reden waarom zorgverzekeraars geld steken in dergelijke netwerken", zegt Vaassen. Met elektronische communicatie op basis van Edifact (electronic data interchange for administration, commerce and transport) kunnen ziekenhuizen één vijfde van hun kosten besparen op de informatievoorziening naar externe zorgverleners. "Het berichtenverkeer gebaseerd op papier kost een ziekenhuis vijf ton per jaar", rekent Vaassen voor. "Voor een Edifact-netwerk moet een instelling vijftig- tot honderdduizend gulden per jaar op tafel leggen. Voorwaarde is wel dat het systeem zo betrouwbaar is dat je het papier echt kan verlaten. Om dat te garanderen hebben wij met Zorg en Zekerheid in een sla (service level agreement) vastgelegd dat het Edifact-netwerk 99,5 procent van de tijd beschikbaar is."
 
Kijk voor het complete bericht in de Computable van 1 juni.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-05-31T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.