'Chernobyl'-virus weer gesignaleerd

Panda Software, producent van anti-virus software, waarschuwt voor het Chernobyl-virus, nadat het bedrijf acht meldingen binnengekreeg.

Panda schaalt het virus in als zeer gevaarlijk. Volgens Symantec, een concurrent van Panda die afgelopen woensdag zes meldingen telde, valt het gevaar wel mee: het virus zou zich te langzaam verspreiden om echt veel schade aan te richten.
De huidige verspreiders van Chernobyl, dat voor het eerst in 1998 opdook in Taiwan, gebruiken hetzelfde trucje als de verspreiders van 'Anna Kournikova'. De e-mail belooft ontvangers foto's van mooie vrouwen, onder wie Jennifer Lopez. Maar het Chernobyl-virus is veel schadelijker dan de Anna Kournikova-worm, dat hoogstens mailservers kon verstoppen. Als 'Chernobyl', of W95/CIH, geopend wordt, wist het bestanden op de harde schijf en kan het zelfs het moederbord aantasten met alle gevolgen van dien.
Informatie over het virus is onder meer te vinden bij Symantec (http://www.symantec.com/avcenter/venc/data/cih.html), dat het virus een jaar geleden al geen echte bedreiging meer vond, omdat het zich nauwelijks meer verspreidde, maar benadrukt dat het virus, als het opduikt, nog steeds veel schade aan kan richten.
Wie toch nog onverhoopt met Chernobyl besmet raakt en niet alle programmatuur opnieuw wil installeren, kan het virus ook te lijf gaan met de KILL.CIH-tool (te vinden ophttp://www.symantec.com/avcenter/venc/data/kill_cih.html).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Vandaag 12-03-2008.
Wellicht het CIH virus tegen gekomen.
Werd bij iemad gehaald die zijn HD niet meer kon bereiken.

Het bleek dat hij een week daarvoor zijn moederbord had laten vervangen. Degene die dat had gedaan kon meedelen dat het BIOS totaal niet meer bruikbaar was.

Zelfs met de CIH behandelaar van Gibson was niets meer te bereiken. Gedurende de pogingen om de schijf op andere wijze te benaderen o.a. met knoppix, verdween deze geheel uit beeld.

De schijf laten verwijderen en geadviseerd om bij installatie van nieuwe schijf en systeem. de handel met een fatsoenlijke virusscanner, bleek te ontbreken, alvorens andere maatregelen te nemen, te onderzoeken.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-06-01T00:00:00.000Z Nico Dikstaal
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.