Meeste ict-projecten lopen uit de hand

Het leeuwendeel van alle automatiseringsprojecten in Nederland loopt uit de hand. Dat blijkt uit het onderzoek 'Trends in ict 2001'.

Het onderzoek werd door van organisatieadviesbureau Ernst & Young afgelopen voorjaar gehouden onder 650 bedrijven. Slechts bij een dikke vijftig bedrijven werden de ict-projecten altijd binnen de geplande tijd en het geplande budget uitgevoerd.
Volgens ruim een kwart van de ondervraagde bedrijven worden projecten 'soms' gerealiseerd zoals de bedoeling was, terwijl 60 procent de ervaring heeft dat zoiets 'bijna nooit' (39 procent) of zelfs 'nooit' (21 procent) voorkomt. De oorzaken van het uit de hand lopen van automatiseringsprojecten zijn velerlei. In veel gevallen heeft de klant die een ict-bedrijf inhuurt zelf geen goed idee van wat hij daarmee precies wil bereiken. Maar daarnaast worden er vaak slechte afspraken gemaakt en wordt er tijdens de voortgang en na afloop van het project te weinig of slecht geevalueerd.
De ict-bedrijven zelf treft ook in veel gevallen blaam. "Er zijn te weinig bedrijven die 'nee' durven te verkopen als hen iets gevraagd wordt te doen waar ze niet echt sterk in zijn", aldus de onderzoekers. En sommige automatiseerders verdiepen zich ook te weinig in de specifieke werkwijze van hun klant. "Je moet niet alleen weten wat je klant wil, maar ook wie de klanten zijn van je klant", aldus Jacob Verschuur, ict-directeur van Ernst & Young.
Behalve vaak niet malse kritiek bevat het rapport ook een aantal positieve punten. Zo blijkt het internetgebruik in het Nederlandse bedrijfsleven sterk gestegen. Anno 2001 maakt vrijwel 90 procent van het personeel gebruik van elektronische post; een stijging van 50 procent ten opzichte van vorig jaar. En hoewel het onderzoek afgelopen voorjaar werd gehouden op een moment dat de technologiesector volop tegenwind had, zijn de meeste bedrijven zeer optimistisch over de toekomst. Met name van de groei van e-commerce, handel via het internet, zal de komende jaren spectaculair zijn.
E-commerce is volgens het rapport nu gemiddeld nog slechts goed voor 7 procent van de omzet, maar over twee jaar verwachten de meeste bedrijven al 20 procent van hun omzet via het internet te bereiken. Sommige bedrijven halen dat nu al en gaan ervan uit dat ze over vijf jaar 50 procent van hun omzet via e-commerce bereiken. Wel zullen volgens Verschuur veel kleinere bedrijven het loodje leggen. Tot een verlies van werkgelegenheid in de sector zal dat volgens hem echter niet leiden. "Er zal in Nederland voorlopig een fors tekort aan goed opgeleide ict'ers blijven."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-06-15T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.