Tijd niet rijp voor biometrie

Het is nog te vroeg om biometrische technieken op grote schaal in te zetten. Biometrie (het vaststellen of controleren van de identiteit aan de hand van uniek geachte lichaamskenmerken) moet al helemaal niet worden gebruikt op paspoort of identiteitskaart, zoals minister Van Boxtel wil.

Dat is de opvatting van dr. mr. Jan Grijpink, raadadviseur op het gebied van informatiestrategische vraagstukken bij het ministerie van Justitie en mede-initiatiefnemer van een ambtelijke werkgroep met vertegenwoordigers van Justitie en van Binnenlandse Zaken. Laatstgenoemden vinden dat biometrie op termijn onmisbaar is en bevorderd moet worden, maar wijzen tevens op de vele onzekerheden rond het thema. In een rapportage adviseren ze de ministers verbreding van hun 'biometrie-verkenning'. Ook andere ministeries moeten meedoen.

Een eerste inventarisatie leerde dat het onderwerp van invloed is op 'tientallen wetten'. De werkgroep denkt dat veel wet- en regelgeving moet worden aangepast of nieuw ontwikkeld, om belemmeringen voor biometrie weg te nemen en om risico's te beperken. Wat dan geregeld moet worden, en op welke wijze precies, is echter nog ongewis.
 
Kijk voor het complete bericht in de Computable van 22 juni.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-06-21T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.