D66 uit felle kritiek op kabeldossier

In het algemeen overleg over de voortgang van het kabelbeleid heeft D66 flink uitgehaald naar (mede)verantwoordelijke staatssecretaris Van der Ploeg.

'Het beleid toont nauwelijks voortgang en werkt eerder vertragend en stagnerend dan dat het daadwerkelijke concurrentie op en tussen de infrastructuren stimuleert', aldus woordvoerder Bert Bakker. De door D66 gewenste keuzevrijheid voor de consument komt hiermee in het gedrang.
Een van de belangrijkste punten uit het debat is de toegang tot de kabel voor andere internetaanbieders dan de kabeleigenaar zelf. Dit is nog steeds niet geregeld ondanks het feit dat de Kamer al sinds medio vorig jaar pleit voor het openstellen van de kabel. Het wetsvoorstel dat dit moet regelen, ligt nog steeds bij de Raad van State. Bakker wil nu nog voor de zomer een amendement indienen bij een wijziging van de Telecommunicatiewet. Dit amendement regelt direct de toegang tot de kabel.
Verder liggen er nog problemen met de standaardisering van het net, moeten de problemen rondom auteursrechten en hernieuwde doorgifte worden aangepakt en is snelle introductie van digitale ether radio en televisie gewenst, vindt Bakker.
Tenslotte vindt D66 het noodzakelijk de positie van de verschillende toezichthouders op het terrein van de media en telecommunicatie ten opzichte van elkaar te bezien, en te bekijken welke veranderingen de effectiviteit en de efficiëntie van het toezicht alsmede de duidelijkheid voor betrokkenen zouden kunnen vergroten. D66 heeft samen met VVD, PvdA en GroenLinks een motie ingediend waarin het kabinet wordt verzocht vóór 1 oktober een notitie naar de Kamer te sturen waarin de posities van zowel het Commissariaat voor de Media, als de OPTA en de Nma ten opzichte van elkaar worden belicht. E-mail: B.Bakker@tk.parlement.nl.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-06-22T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.