Ict van motor tot rem op de economie

Informatie- en communicatietechnologie lijkt in snel tempo van een motor tot een rem te worden op de economie.

"Het idee dat ict-bestedingen zich niets aantrekken van een conjuncturele teruggang wordt dit jaar doorgeprikt. De ict blijkt veel gevoeliger voor de conjunctuur dan in het verleden", zegt Adriaan Meij van het ict-onderzoeksbureauAME Research.
Uit cijfers van zijn bureau blijkt dat de malaise in de ict een rem is gaan vormen op de economische groei. De afnemende vraag naar ict-diensten en -producten is verantwoordelijk voor 0,7 procent minder economisch groei, zo constateert het onderzoeksbureau op basis van de Burogids 2001. De gids bevat die analyses van de bedrijfsresultaten van honderd ict-ondernemingen in Nederland over het tijdvak 1999-2001. Deze bedrijven zijn dit jaar samen goed voor een omzet van een kleine 74 miljard gulden in Nederland. Volgens AME lijden deze bedrijven dit jaar per saldo naar verwachting een verlies van een kleine negen miljard gulden. Het gaat dan met name om UPC, Asml, KPN, Philips en een reeks kleinere ondernemingen.
Anderen maken nog wel winst. Sterke groeiers naar omzet zijn Equant en Unit 4 Agresso. De honderd besproken ict-ondernemingen hebben momenteel 197.500 medewerkers in dienst. De werkgelegenheid daalt naar verwachting met 1 procent. Behalve in specialismen, signaleert AME inmiddels een overschot op de arbeidsmarkt voor ict'ers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-07-18T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.