Daling verkoop pc's sinds vijftien jaar

De wereldwijde verkoop van personal computers is voor het eerst in vijftien jaar gedaald. Over het tweede kwartaal werden volgens onderzoeksbureau Dataquest 30,4 miljoen pc's verkocht. Over dezelfde periode vorig jaar waren dat er nog 31,03 miljoen, een daling van 1,9 procent.

Vrijwel alle pc-producten werden getroffen door lagere pc-verkopen, met uitzondering van Dell dat zijn wereldwijde verkoop met ruim 20 procent zag stijgen naar 4 miljoen exemplaren, hetgeen dedirect seller een marktaandeel van 13,1 procent opleverde. Compaq volgt op enige afstand met een marktaandeel van 11,2 procent en verkocht in totaal 14,4 procent minder pc's. Ook IBM (-6,9 procent), HP (-8,5 procent) en NEC (-8,5 procent) moesten fors inleveren.
De belangrijkste reden voor de terugval in pc-verkopen ligt in de economische vertraging, waardoor consumenten langer wachten met het vervangen van hun oude pc's. Bovendien stellen veel gebruikers de aanschaf van een nieuwe pc uit tot oktober, wanneer Microsoft met zijn nieuwe Windows XP-besturingssysteem op de markt komt. Dataquest verwacht overigens dat de pc-verkopen over het gehele jaar wel zullen toenemen, al is dat met een aanzienlijk lager percentage (6,5 procent) dan in maart dit jaar nog werd verwacht (10,7 procent).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-07-23T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.