Managed hosting door True

Graafwerk op lokaal niveau coördineren

 

Glasvezel tot in de meterkast. Dat is volgens de Isoc de enige mogelijkheid een impuls te geven aan internetgebruik. Het graafwerk moet wel worden gecoördineerd.

Vandaag presenteerde de Isoc-afdeling in Nederland (Internet Society) haar Internetwitboek 2001 (te downloaden ophttp://www.isoc.nl). In negen thema's behandelt de belangenorganisatie de mogelijkheden om Nederland een vooraanstaande rol te laten spelen op het internationale podium op het gebied van internet.
De basis van elke verdere ontwikkeling is zorgen voor voldoende bandbreedte. Het witboek begint dan ook met het hoofdstukje 'Meer bandbreedte gewenst'. Isoc meent dat glasvezel (of transparante kunststof) tot aan elke voordeur het meest veelbelovend en toekomstvast is.
De aanleg van een dergelijk netwerk raamt de groepering op 7,2 miljard euro. Te veel voor de telecombedrijven die als gevolg van de liberalisering toch al in grote financiële nood zijn geraakt. Overheidssteun is volgens Isoc dan ook onontbeerlijk. Daarmee wordt tegelijkertijd de infrastructuur losgekoppeld van de diensten die daarover worden geleverd. Deze visie verkondigde de FNV overigens ook een week geleden.
Het betekent dat er weer veel moet worden gegraven. "Een goede coördinatie met de aanleg van Umts-basisstations voor mobiel internet en andere graafwerkzaamheden kan de uitrol van beide netwerken mogelijk bespoedigen. Daarom behoort coördinatie van graafactiviteiten op lokaal niveau tot de aanbevelingen van de expertgroep. Hierbij moet worden ingespeeld op kansen die zich voordoen, bijvoorbeeld in Vinex-wijken. De bewoners moeten de vrijheid behouden om niet onmiddellijk gebruik te maken van de voorziening, wat betekent dat de kosten voor de burger pas mogen ingaan op het moment van ingebruikneming", aldus het Witboek.
Over de andere thema's bericht vnunet in de komende dagen.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/148184). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×