Cor Boonstra legt functie bij Ahold neer

Cor Boonstra is opgestapt als commissaris bij Ahold. De positie van de ex-Philipstopman was uiterst wankel geworden, na berichten over zijn vermeende foutieve handelingen bij de verkoop van Ahold-aandelen.

Het Openbaar Ministerie (OM) stuitte bij de speurtocht naar de verdachte beleggingen van Boonstra in Endemol, op de verdachte Ahold-transacties. Boonstra zou de aandelen Ahold in de koersgevoelige 'gesloten' periode hebben verkocht. Dit is in strijd met de interne integriteitsregeling van het supermarktconcern. Boonstra verkocht zijn Ahold-aandelen ter waarde van 700 duizend gulden in augustus 2000, vlak voor de publicatie van kwartaalcijfers. Twee weken na Boonstra's transactie maakte Ahold tijdens de toelichting van de kwartaalcijfers de overname van het Spaanse supermarktconcern Superdiplo bekend. In reactie op de kwartaalcijfers en het overnamenieuws daalde de koers van Ahold met 4 procent naar 31,66 euro. Maar Boonstra had daarvoor zijn aandelen al van de hand gedaan voor 32,24 euro per stuk.
Om handel met voorkennis te voorkomen, mogen ingewijden gedurende de periode vlak voorafgaand aan de bekendmaking van bedrijfsresultaten geen transacties in de effecten van het bedrijf doen. De Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) heeft de handelswijze van Boonstra betiteld als een economisch delict met dezelfde zwaarte als handel met voorkennis.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-09-03T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.