NMa doet inval bij mobiele belbedrijven

Alle vijf mobiele aanbieders die in Nederland actief zijn, hebben vorige week onverwacht bezoek gehad van de Nederlandse Mededingingsautoreit (Nma).

De invallen hangen samen met een onderzoek van de Nma naar subsidies op de prijzen van gsm-toestellen in het verkoopkanaal. Het is al langer bekend dat de in Nederland opererend mobiele telco's subsidies verstrekken op hun mobiele telefoons. Op zich is dat niet verboden, mits er tussen de bedrijven geen afspraken worden gemaakt over de hoogte van die subsidies.
Afgelopen week werd bekend dat de meeste mobiele operators hun subsidies op mobiele telefoons gaan afbouwen. De financiële douceurtjes stammen nog uit de tijd dat de telecombedrijven de klanten zoveel mogelijk wilden aansporen om mobiel te gaan bellen. Inmiddels telt Nederland 11,5 miljoen mobiele consumenten. Door deze bijna-verzadiging is het niet meer nodig de aanschaf van mobiele telefoons te stimuleren. De nadruk komt nu steeds meer te liggen op het behoud van bestaande klanten. Van de 11,5 miljoen gebruikers zijn er ongeveer acht tot negen miljoen actieve gebruikers. Jaarlijks worden ongeveer twee miljoen mobiele telefoons vervangen.
Door het wegvallen van de subsidie worden mobiele telefoons en abonnementen naar verhouding fors duurder. KPN Mobile heeft al aangekondigd dat het in september 15 procent van de subsidie afhaalt. Libertel Vodafone is dezelfde weg ingeslagen. Vanaf deze maand gaat er per toestel 50 tot 150 gulden aan subsidie af.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-09-03T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.