Essent laat andere provider toe op kabelnet

Essent Kabelcom zorgde gisteren voor een doorbraak door als eerste kabelbedrijf een concurrerende internetaanbieder gebruik te laten maken van zijn kabelnet.

IntroWeb gaat via de kabel van Essent breedbandverbindingen leveren aan zakelijke gebruikers in Hengelo, Enschede en Borne.
"Een kleine, maar belangrijke proef", zei netwerkdirecteur Meijerink gisteren.
De kabelbedrijven wordt verweten te weinig haast te maken met de ontwikkeling van digitale kabel-TV en internet. Staatssecretaris Van der Ploeg liet al eerder weten dat hij het monopolie van de kabelaars - UPC, Casema en Essent - wil aanpakken en ze wil verplichten concurrerende internetaanbieders toe te laten op hun netwerk. De kabelbedrijven zijn daar fel op tegen. Volgens hen hebben zij enorme sommen geld geinvesteerd maar krijgen ze op deze manier geen kans om dat terug te verdienen. Ze hebben wel ingestemd met een onderzoek. De Vecai is daar dit voorjaar mee begonnen in nauwe samenwerking met de vereniging van internet-serviceproviders in Nederland. Vooruitlopend daarop is Essent begonnen met IntroWeb van de IntroCom Groep.
De kabelbedrijven hebben met 350 duizend abonnees een marktaandeel van 7,5 procent in internettoegang. KPN heeft met Planet, XS4All, HCC en Het Net 45 procent. KPN heeft inmiddels 90 duizend aansluitingen gerealiseerd van het concurrerende Adsl-breedband internet en nog 45 duizend bestellingen op de wachtlijst. Adsl loopt via het gewone telefoonnet en is minstens zo snel, in de praktijk vaak veel sneller, dan internet via de kabel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-09-07T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.