'Burger moet overheid via ict controleren'

De overheid moet haar werkwijze aanpassen aan de komst van de informatiesamenleving. De ict zorgt voor meer individualisering, mondiger burgers en - door de beschikbaarheid van informatie - minder hiërargische verhoudingen. Een speciale regeringscommissaris moet ervoor zorgen dat de overheid daar tijdig op inspeelt.

Dat staat in het advies van de Commissie Ict en Overheid, dat gisteren is aangeboden aan de ministers Van Boxtel van Grote Steden- en Integratiebeleid en De Vries van Binnenlandse Zaken. De commissie onder leiding van A. Docters van Leeuwen werd in februari ingesteld om na te denken over de invloed van ict op de positie en rol van de overheid.
Volgens de commissie zijn burgers mondiger en hebben ze steeds minder behoefte aan een paternalistische overheid. Wel willen ze weten wat de overheid besluit en waarom. De overheid moet daarop inspelen via ict. De overheid moet in ieder geval garanderen dat de elektronische overheid en/of diensten met een publiek belang altijd toegankelijk zijn voor burgers, en dat burgers via ict-kennis kunnen nemen van het hoe en waarom van bepaalde besluiten. Daarnaast moet de burgers zelf kunnen bepalen waarvoor zijn persoonsgegevens gebruikt kunnen worden. Als hij op zijn persoon toegesneden dienstverlening wil krijgen van de overheid - van een nieuw paspoort tot een bijstandsuitkering - moet hij toestemming geven om zijn gegevens te koppelen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-09-07T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.