Geen cel voor maker Kournikova-virus

De Leeuwardense officier van justitie eiste gisteren geen celstraf, maar de maximale werkstraf van van 240 uur tegen de 20-jarige maker van het Kournikova-virus.

In februari verspreidde de jongeman via een nieuwsgroep het virus, dat vervolgens in razendsnel tempo de hele wereld over ging. Vooral in Verenigde Staten, Engeland en Australië sloeg de worm toe.
Het bericht bevatte in plaats van de beloofde foto van de tennisster een bestand waardoor het mailtje zichzelf doorstuurde naar alle personen in het adressenboek van de ontvanger. Nadat internationale media over de worm berichtten, was de jongen 'geweldig geschrokken'. Samen met zijn ouders meldde hij zich bij de politie in zijn woonplaats. Daarna dook hij een week onder om alle belangstelling te ontlopen.
"Ik vond het programma om die worm te maken op internet. Twee klikjes en klaar", zei hij gisten voor de rechtbank. Maar daarmee kwam hij er niet vanaf bij de officier van justitie. Die bestempelde het wel degelijk als een doelbewuste actie en wees erop dat hij zijn virus postte in een nieuwsgroep voor fans van tennisster Anna Kournikova. Bovendien had de jongen geen twee, maar elf klikken nodig om het virus te fabriceren, verklaarde een deskundige.
Het effect van de worm is meer irritatie dan echte schade aan computers. Ondanks dat vond de officier van justitie een strafrechtelijke reactie op zijn plaats, als signaal dat ook de Nederlandse justitie dit soort acties serieus neemt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-09-14T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.