Overheidsdiensten in 2002 elektronisch

Eind 2002 moet een kwart van de overheidsdienstverlening elektronisch verlopen. Eind vorig jaar was dat al voor 18 procent het geval.

Het Rijk is daarmee aanzienlijk verder gevorderd dan de gemeenten. Naast elektronische dienstverlening en informatievoorziening moeten overheden burgers kunnen blijven helpen op de traditionele persoonlijke manier. Dit blijkt uit de nieuwe Miljoenennota.
De administratieve lasten zijn de komende jaren nog aanzienlijk te verlagen, vooral door toepassing van ict. Inzet van ict blijft onverminderd doorgaan. De overheid onderzoekt bijvoorbeeld de invoering van een elektronische Nederlandse identiteitskaart. Ook in verkeer en vervoer wordt ict steeds intensiever ingezet.
Niet alle delen van de publieke sector hebben de ict-mogelijkheden de afgelopen tijd voldoende weten te benutten. Op terreinen als politie, justitie en zorgsector is een flinke inhaalslag nodig. Daarom heeft het kabinet hier extra geld voor uitgetrokken.
Een 'oertaak' van de overheid is het bieden van veiligheid. Dat geldt niet alleen voor de 'straat' maar ook voor de virtuele wereld. Berichten moeten veilig over internet te versturen zijn. Daarnaast moet worden voorkomen dat mensen zich kunnen uitgeven voor iemand anders en zo toegang krijgen tot informatie die niet voor hen bestemd is. Ook de BVD wordt op dit punt actiever. Volgend jaar zal in versneld tempo worden gewerkt aan de voorbereiding van een pki (public key infrastructure). Hiermee is het mogelijk personen en organisaties die elektronisch met elkaar communiceren betrouwbaar te identificeren. Dat maakt het mogelijk berichten vertrouwelijk te versturen.
 
Kijk voor een uitgebreid artikel in de Computable van 21 september 2001.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-09-18T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.