Sociale veiligheid met ov-chipkaart

In 2003 kan worden gestart met de landelijke invoering van de ov-chipkaart. Behalve als vervoersbewijs kan deze ook dienen als toegangspas.

Zo moet de kaart bijdragen aan sociale veiligheid in de stations.
Met informatiesystemen en chipkaarten kunnen reizigers verschillende vormen van openbaar vervoer combineren tot individueel openbaar vervoer op maat.
De Wet Invoering Elektronische Handtekeningen, met een vrijwillige certificatieregeling voor ttp's (trusted third parties), bevordert de veiligheid van transacties via elektronische communicatie. De ttp's zijn financiële intermediairs op internet.
Het ministerie van Verkeer en Waterstaat verwacht dat Adsl een grote vlucht zal nemen. Bovendien zal de kabel nog meer voor internet worden benut. Op iets langere termijn vindt de uitrol plaats van glasvezel in de 'eerste kilometer' (het deel van de kabel tussen huisdeur en buurtcentrale).
De tarieven in de vaste telefonie zijn de laatste vier jaar gedaald. De tarieven in Nederland behoren niet meer tot de laagste, maar de internationale verschillen zijn erg klein. Mobiel bellen is hier wel goedkoper dan elders. De verwachting is dat de tarieven wereldwijd dichter bij elkaar zullen komen. Verkeer en Waterstaat wil de transparantie van ict-markten verder bevorderen. Rond 2005 moet het stadium van volwassenheid zijn bereikt. Het ministerie hoopt in 2003 de nieuwe Europese communicatieregels (ONP) te implementeren. Daarnaast wordt een visie op breedband geformuleerd. Prioriteit hebben ook twee nieuwe technologieën: Bluetooth (draadloze korte afstand communicatie) en locatie-gebaseerde diensten (location based services). Hieruit kunnen nieuwe diensten ontstaan als 'cell broadcast', communicatie en plaatsbepaling via gsm.
 
Kijk voor een uitgebreid artikel in de Computable van 21 september 2001.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-09-18T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.