Ict-budget per leerling stijgt komend jaar

De markt voor de ontwikkeling van educatieve software komt steeds meer op gang. In de leermiddelenbank van het Nicl (Nationaal informatiecentrum leermiddelen) zitten inmiddels ruim 1400 educatieve pakketten die gebruik maken van ict.

Met vier grote educatieve uitgevers is afgesproken dat zij ruim tweehonderd sites die aansluiten bij het onderwijsprogramma via Kennisnet beschikbaar zullen stellen, meldt minister Hermans (Onderwijs) in zijn begroting. Het ict-budget per leerling zal volgend jaar stijgen naar zestig euro. Bij het hoger onderwijs ontwikkelt het gebruik van ict zich snel. Een groep universiteiten en hogescholen bereidt de digitale universiteit voor. De overheid heeft voor 2002 en 2003 in totaal elf miljoen euro toegezegd. Doel is een elektronische leeromgeving tot stand te brengen.
Via Kennisnet krijgen de scholen snelle toegang tot internet. Om scholen te beschermen tegen 'aanvallen van buitenaf' is beveiliging nodig. Kennisnet is nu gecentraliseerd beveiligd via een centrale 'firewall'. Deze beveiliging is voor iedere school even zwaar. Voor afzonderlijke scholen kan dit hinderlijk zijn. Naar verwachting zal eind 2001 de beveiliging decentraal, op de school, zijn vormgegeven. Scholen kunnen dan zelf bepalen welk niveau van veiligheid ze willen. Hetzelfde gaat te gebeuren met de filtersoftware. Hiermee is het mogelijk de toegang tot bepaalde informatie af te sluiten. Scholen krijgen de volledige vrijheid te bepalen wat hun leerlingen mogen zien.
 
Kijk voor een uitgebreid artikel in de Computable van 21 september 2001.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-09-20T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.