EPN: Ict kan zorg efficiënter maken

Een beter gebruik van ict kan een bijdrage leveren aan het terugdringen van de wachtlijsten, omdat dan meer patiënten beter kunnen worden geholpen.

Dat zegt het EPN, de onafhankelijke stichting van overheid, wetenschap en bedrijfsleven die het gebruik van ict wil bevorderen.
De ict-investeringen in de Nederlandse gezondheidszorg lopen nog steeds achter bij andere landen, zoals de VS, Groot-Brittannië en de Scandinavische landen.
EPN-directeur Peter van der Wel: "In Nederland worden diverse projecten enthousiast opgestart, maar vele krijgen na een proefperiode geen vervolg. Er is wel geld beschikbaar om een kleinschalig experiment op te zetten, maar vervolgens wordt er geen budget vrijgemaakt om het in het groot te implementeren."
EPN wil het gebruik van het zogeheten telemedicine stimuleren. Voorbeelden van telemedicineprojecten zijn het vanuit een zorgcentrum monitoren van patiënten in hun thuissituatie (telemonitoring), het consulteren van een arts via internet (teleconsultatie) en telechirurgie, waarbij de arts vanaf een andere locatie een robot bestuurt die de patiënt opereert.
EPN biedt startende telemedicineprojecten gratis consultancy-ondersteuning aan. Daarnaast is het bedrijf gestart met een initiatief om de ict-investeringen in de gezondheidszorg in Nederland te vergroten. Op dit moment wordt in de zorgsector ongeveer 1,5 procent van het budget besteed aan ICT, maar volgens EPN moet dat binnen twee jaar naar minstens 5 procent en binnen vijf jaar naar 9 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-09-26T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.