KPNQwest koopt Global Telesystems op

De Europese aanbieder van netwerkverbindingen en internetdatacenters KPNQwest neemt het noodlijdende Global Telesystems over voor 645 miljoen euro. De gecombineerde omzet komt uit op 600 miljoen euro.

Volgens Jack McMaster, ceo van KPNQwest, is 'GTS een goed draaiend bedrijf met een te grote schuld'. Voor de koop steekt KPNQwest zich opnieuw in de schulden door een lening aan te gaan van 435 miljoen euro. De rest van het overnamebedrag vergaart het door een tienjarige converteerbare obligatielening uit te schrijven. Sinds juni kon GTS niet meer aan zijn betalingsverplichtingen voldoen en was het bedrijf op zoek naar kopers om een eventueel faillissement af te wenden. KPNQwest heeft aangegeven in het vierde kwartaal van 2003 winstgevend te zijn.
 
De inboedel van GTS bestaat uit Ebone, een net als KPNQwest op Europa gericht datacommunicatiebedrijf, en telecomactiviteiten in Centraal- en Oost-Europa. KPNQwest biedt na de overname in zestig Europese landen datacommunicatie aan. Het gecombineerde klantenbestand komt uit op 170 duizend accounts.
Door de overname van GTS krijgt KPNQwest een aantal overlappende netwerkfaciliteiten in zijn bezit. McMaster wil deze binnen twaalf tot achttien maanden van de hand doen. Daarnaast bezit het nieuwe bedrijf dertig datacenters. Veertien daarvan worden ingebracht door GTS. Volgens McMaster zijn met name de oudere datacenters goed bezet. De totale bezetting komt uit op 50 procent.
 
Tegelijk met de overname kondigt KPNQwest een reorganisatie aan. Duizend tot twaalfhonderd van de in totaal vierduizend medewerkers moeten op termijn vertrekken. Het concern zegt in onderhandeling te zijn met de vakbonden over deze banenreductie van rond de 30 procent. Het is nog onduidelijk hoeveel ontslagen er zullen vallen in Nederland.
 
Qwest neemt 10 procent van KPN's belang in KPNQwest over voor een bedrag van 101,3 miljoen euro. Bij de oprichting van KPNQwest was bepaald dat beide aandeelhouders pas in 2004 van dit aandeel af zouden kunnen. KPN wilde hier graag onderuit, omdat het telecombedrijf zijn schuldenlast door de aankoop van Umts-licenties moet inkrimpen. Qwest heeft nu een meerderheidsbelang van 47,5 procent, terwijl het aandeel van KPN is verminderd tot 40 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-10-19T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.