Korthals neemt irisscan Schiphol in gebruik

Minister Korthals van Justitie heeft maandag op Schiphol de irisscan in gebruik genomen.

Met het geavanceerde apparaat dat de iris van de reizigers controleert met de gegevens op diens chipkaart, kunnen passagiers snel de douane passeren. Schiphol is de eerste luchthaven die gebruik maakt van de irisscan.
 
Kloppen de gegevens op de chipkaart met de iris van de reiziger dan gaat het grenspoortje open, klopt er iets niet dan draait het poortje de andere kant op en staat de reiziger oog in oog met de Koninklijke Marechaussee. De nieuwe service, die van Schiphol de naam Privium kreeg, kost de reizigers eenmalig 99 euro. Van de Privium-klanten worden de persoonsgegevens gecontroleerd in het zogenoemde Privium Service Point op Schiphol. De marechaussee controleert daar de nationaliteit, identiteit en de geldigheid van de reispapieren. Dan wordt een opname gemaakt van de beide irissen. De gegevens worden opgeslagen op een chipkaart. De irisscan-technologie is ontwikkeld door Joh. Enschedé en CMG.
 
De Koninklijke Marechaussee en Immigratie en Naturalisatie Dienst hebben het systeem onlangs na een zwaar testprogramma voor een proefperiode van een jaar goedgekeurd. Deze vorm van automatische grenspassage zal door het ministerie van Justitie worden getest als eerste grootschalige toepassing van biometrische identificatie in Nederland. Korthals was de eerste Nederlander die een chipkaart met zijn irisgegevens kreeg en het slaghekje passeerde.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-10-24T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.