Philips neemt it onder de loep

De teruglopende economie en de malaise in de it-sector raken Philips hard. In een vorige week naar de Financial Times uitgelekt memo ontvouwt topman Gerard Kleisterlee zijn bezuinigingsplannen aan het management van Philips. It, voorheen zelf verzorgd door de werkmaatschappijen, wordt centraal uitgevoerd of uitbesteed.

Bij de publicatie van zijn kwartaalcijfers eind oktober had Philips al aangegeven een kwart van zijn operationele kosten te willen wegwerken. In zijn derde financiële kwartaal boekte het concern een verlies van 799 miljoen euro. De besparing moet driehonderd miljoen euro opleveren op totale kosten van 1,2 miljard per jaar. Met laag hangend fruit verwacht het technologiebedrijf op korte termijn al honderd - tot 150 miljoen euro te kunnen besparen. Als voorbeeld daarvan noemt Kleisterlee onder andere het afsluiten van nieuwe telecomcontracten, wat naar verwachting dertig tot veertig miljoen euro bespaart.
 
Vooral op chip-gebied krijgt Philips momenteel harde klappen. Terwijl het jarenlang flink geïnvesteerd heeft in nieuwe productielijnen is de vraag sinds een half jaar gekelderd. De verkoop van computers en randapparatuur, dat processoren gebruikt, valt zwaar tegen. Ook heeft Philips veel last van de prijserosie van lcd-schermen voor onder andere laptops en computermonitoren. De productie hevelt het concern over naar het Koreaanse LG. Alleen de onderzoeksafdeling blijft in Nederland.
 
Kijk voor een uitgebreid artikel in de van 30 november 2001.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-11-29T00:00:00.000Z Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.