Miljoenenstrop voor ministerie van Justitie

Het ministerie van Justitie heeft een strop van 28 miljoen gehaald bij de invoering van een nieuw automatiseringssysteem bij de gerechtshoven.

Het gaat om HBS: het Hoger Beroeps Systeem, waarmee in 1997 werd gestart. Volgens het persbureau ANP bleek het systeem echter niet te werken doordat het niet goed aansloot op de andere systemen bij de gerechtshoven. Minister Korthals heeft nu besloten er een streep door te halen.
 
In 1997 koos de projectorganisatie ervoor om één nieuw systeem voor alle gerechtshoven te ontwikkelen, dat de strafzaken in hoger beroep kon ondersteunen. Besloten werd te kiezen voor een state-of-the-art oplossing met geavanceerde toepassingsmogelijkheden. Gaandeweg bleek die moderne oplossing moeilijk te combineren met de werkprocessen en overige systemen bij de gerechtshoven, zo komt naar voren uit de brief die Korthals naar de Tweede Kamer stuurde.
 
In april 2001 - vier jaar later! - organiseerde het projectteam een bijeenkomst met toekomstige testgebruikers van HBS. Zij concludeerden dat het systeem grote tekortkomingen vertoonde, door onder meer ontbrekende functionaliteiten, het niet kunnen verbeteren van fouten, onvoldoende documentatiemogelijkheden en het ontbreken van koppelingen met andere systemen. Aangezien het niet haalbaar was om het systeem voor 1 november - een eis van de gerechtshoven - wel werkend op te leveren, heeft Korthals het project gestopt.
 
De gerechtshoven in Amsterdam, Arnhem, Leeuwarden en Den Bosch vallen terug op hun oude systemen in aangepaste vorm. Het gerechtshof Den Haag zal zijn systeem vervangen door het systeem dat nu door de collega's in Amsterdam, Arnhem en Leeuwarden in gebruik is. Justitie laat een audit uitvoeren naar de projectvoering rond HBS. Bovendien zal er een nieuwe studie worden uitgevoerd naar de mogelijkheden om de oude beroepssystemen van de gerechtshoven te vervangen. Daarbij wordt gekeken of de vergelijkbare systemen die momenteel bij de arrondissementsrechtbanken worden ingevoerd, ook voor de gerechtshoven bruikbaar zijn.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-11-22T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.