Aandelenemissie redt KPN uit malaise

Het schuldenbelaste KPN geeft voor vijf miljard euro nieuwe aandelen uit en is daarmee voorlopig uit de financiële zorgen.

De aandelenemissie is bedoeld om versneld van een deel van de torenhoge schulden (ongeveer 22 miljard euro) en de bijbehorende rentelasten af te komen. De overheid en een bankconsortium, waaronder ABN Amro en ING, stellen zich garant voor de uitgifte, waardoor KPN in ieder geval tot eind 2004 verzekerd is van voldoende financiële armslag.
 
Tegelijkertijd haalt de nieuwe KPN-topman Ad Scheepbouwer flink de bezem door de interne organisatie van het telecomconcern. Zo wordt het aantal divisies teruggebracht van vier naar drie. Eerder werd al aangekondigd dat er bij KPN 4800 banen zullen verdwijnen, waarvan 2800 via gedwongen ontslag. Daarnaast gaat KPN volgend jaar tussen de negen en elf miljard euro afboeken op zijn Duitse mobiele dochter E-Plus, een verlies dat op 1januari volgend jaar in de boeken zal worden afgeschreven. KPN kan daardoor afgeslankt en zonder extra financiële offers aan het nieuwe jaar beginnen.
 
Met de aankondiging van de aandelenemissie maakte KPN tevens, vervroegd, de resultaten over het derde kwartaal bekend. Over het derde kwartaal van dit jaar leed de telecommer een nettoverlies van 231 miljoen euro, tegenover een nettowinst van 1,95 miljard euro over dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg wel: met 13 procent naar 3,1 miljard euro. De reorganisatie-acties van Scheepbouwer en de snelle emissie-actie worden algemeen beoordeeld als 'chirurgisch' juiste ingrepen. Het betekent wel dat het telecomconcern zijn pan-Europese ambities heeft laten varen: KPN trekt zich terug op drie kernlanden Duitsland, België en Nederland.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-11-22T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.