Philips schrapt 375 banen bij halfgeleiders

Bij Philips Semiconductors in Nijmegen verdwijnen tweehonderd banen, waarbij gedwongen ontslagen niet zijn uitgesloten. De vakbonden FNV, CNV, Unie en VHPP zijn akkoord met de maatregelen, waaronder het inleveren van de bonus over 2001.

Na de sanering blijven er in Nijmegen 4600 arbeidsplaatsen over. Bij de andere halfgeleider-fabrieken in Stadskanaal en Eindhoven verdwijnen 175 arbeidsplaatsen, het merendeel in Stadskanaal. Eind volgend jaar moet het totale personeelsbestand van Philips Semiconductors Nederland op 5800 staan.
 
De bonden hebben zich lange tijd verzet tegen het schrappen van de bonus, maar de directie heeft hen weten te overtuigen van de ernst van de situatie. ,,Behoud van werk gaat voor geld'', aldus de bonden.
 
Philips wil de inkrimping grotendeels via natuurlijk verloop realiseren. Op de drie locaties in Nijmegen, Eindhoven en Stadskanaal zal een begeleidingscommissie toezien op het proces. Eerder al verloren vierhonderd flexwerkers in Nijmegen hun baan, van wie sommigen al lang bij Philips werkten. In september werd voor 3200 werknemers werktijdverkorting ingevoerd. Dat is een tijdelijke maatregel die vrijwel zeker een half jaar duurt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-11-23T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.