'Brussel moet Opta kunnen overrulen'

Niet de nationale toezichthouders, zoals de Nederlandse Opta, maar de Europese Commissie moet het laatste woord krijgen in telecomkwesties. Dat stellen de specialisten van het Europees Parlement. Hun eis druist in tegen de wens van de nationale overheden, die de zeggenschap in de handen van de nationale organisaties willen houden.

Volgens de Nederlandse europarlementariër Wim van Velzen zijn er voorbeelden genoeg waaruit blijkt dat er geen goede interne markt komt op telecomgebied wanneer de nationale overheden het voor het zeggen houden. "Het gaat niet om de macht van de Europese Commissie, het gaat om het functioneren van de interne markt", aldus Van Velzen gisteren.
 
In veel Europese landen, zoals Frankrijk, Spanje en Italië, hebben de nationale telecombedrijven veel politieke macht. Ze hebben daardoor veel zeggenschap in telecomkwesties en gebruiken die om de eigen belangen te beschermen.
 
Of de specialisten hun zin krijgen, is nog de vraag. Volgende week praten de ministers van telecom, in het Nederlandse geval Tineke Netelenbos, met elkaar om te proberen een compromis te bereiken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-11-30T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.