KPN kan ademhalen na geslaagde emissie

KPN heeft weer even lucht met het slagen van de emissie van nieuwe aandelen ter waarde van vijf miljard euro. "We staan niet langer met de rug tegen de muur", zei topman Ad Scheepbouwer gisteren tijdens een bijzondere aandeelhoudersvergadering in de Amsterdamse RAI.

Hoewel de grootste emissie in de Nederlandse beursgeschiedenis pas gisteravond formeel sloot, maakte Scheepbouwer gistermiddag al bekend dat deze een groot succes was geworden. Eerder deze week werd al bekend dat de Nederlandse staat als grootaandeelhouder en zittende aandeelhouders samen voor zo'n drie miljard euro aan nieuwe aandelen hadden ingetekend.
 
De staat nam 1,7 miljard voor zijn rekening om het huidige belang van bijna 35 procent in KPN op peil te houden, terwijl kleine aandeelhouders voor 1,3 miljard nieuwe aandelen kochten. De nog ontbrekende twee miljard euro moest uit de (internationale) markt komen. De belangstelling voor de nieuwe aandelen KPN was volgens Scheepbouwer zo groot, dat de ontbrekende twee miljard gistermorgen, terwijl de inschrijving nog lang niet gesloten was, ruim tweemaal overtekend was.
 
De emissie betekent weliswaar dat het belang van de zittende aandeelhouders in KPN verwatert, maar ook dat KPN weer een toekomst heeft. Al is die veel minder glorieus dan amper een jaar geleden. Toen had de telco nog de ambitie een Europese hoofdrolspeler te worden op telecomgebied. Onder Scheepbouwer mikt KPN 'slechts' op de Benelux en Duitsland.
 
Met het opgehaalde geld en andere maatregelen kan KPN de schuld van ruim 22 miljard euro terugbrengen tot ongeveer 14 miljard euro eind volgend jaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-12-07T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.