Philips bereikt officiële doorbraak e-paper

Philips heeft een doorbraak bereikt bij de ontwikkeling van e-paper. Door een nieuwe techniek is de kwaliteit van het beeld toegenomen en de productie aanzienlijk goedkoper geworden.

Dit blijkt volgens het ANP uit berichten in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Nature. Al begin dit jaar werd duidelijk dat Philips belangrijke terreinwinst had geboekt op het gebied van de ontwikkeling en productie van elektronisch papier, maar nu is in Nature ook wetenschappelijk bevestigd.
 
Het e-paper is te zien op een opvouwbaar scherm van vijf vierkante centimeter. Dit scherm is opgebouwd uit polymeren, een flexibel soort plastic. In de eerdere versies werd nog silicium gebruikt, wat veel duurder is. Aan de ontwikkeling van het elektronische papier wordt al sinds de jaren zeventig gewerkt. Tot dusverre waren de productiekosten echter te hoog en vertoonden de beelden te weinig contrastvariatie. Daardoor waren ze niet onder alle lichtomstandigheden zichtbaar.
 
De nieuwe technologie maakt het mogelijk om afbeeldingen in 256 grijstinten weer te geven in plaats van zwart-wit. Met de doorbraak is het ontstaan van elektronische kranten een stap dichterbij gekomen, maar volgens de wetenschappers zal het nog wel even duren alvorens e-paper in een gebruiksvriendelijke vorm en tegen een betaalbare prijs op de markt wordt gebracht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-12-10T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.