Bonden: 'Loonbod Philips onbespreekbaar'

Het loonbod van 0,75 procent van Philips is voor de vakbonden 'onbespreekbaar'. Volgens FNV Bondgenoten wil Philips via loonmatiging de kosten van overnames en reorganisaties betalen.

Onderhandelaar Joke Hubert : "Dit was te verwachten, maar ik ben toch erg teleurgesteld. Als ze hieraan vasthouden komt het er op neer, dat de werknemers de kosten voor overnames en reorganisaties moeten betalen."
 
Volgens Hubert hebben de bonden zich eerder dit jaar heel begripvol opgesteld. Bij de Semiconductorgroep hebben ze afgezien van de bonus van 4 procent om zo de werkgelegenheid in Nijmegen te kunnen behouden. Bovendien hebben de bonden ingestemd met enige honderden ontslagen bij de halfgeleidersgroep.
 
"Dat Philips dit jaar hoge kosten heeft moeten maken, komt mede door allerlei herstructureringen en overnames. Voor het derde kwartaal van dit jaar gaat het om 400 miljoen euro, bij een totaal verlies van 799 miljoen euro. Maar die investeringen gaan op den duur weer geld opleveren, dus is dat geen reden om daar nu de werknemers voor te laten bloeden." FNV Bondgenoten ziet dan ook geen reden om de looneis van 3,5 procent te laten vallen. Die is, benadrukt de bond, gebaseerd op de verwachte inflatie dit jaar van 3,5 procent en dus bedoeld om de koopkracht op peil te houden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-12-12T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.