Onderzoeksnetwerk Surfnet5 operationeel

Het Nederlandse onderzoeksnetwerk Surfnet5 is sinds gisteren volledig operationeel. Alle op Surfnet aangesloten instellingen zijn inmiddels overgezet.

Een half miljoen studenten en medewerkers maken gebruik van dit netwerk, waarvan ongeveer 70 procent met een snelheid van 1 gigabit per seconde vanaf hun instelling.
 
Volgens Erik-Jan Bos, manager metwerkdiensten van Surfnet, zijn in twee maanden zo'n tweehonderd instellingen (alle universiteiten en academische ziekenhuizen en de meeste hogescholen en onderzoekscentra) overgezet naar Surfnet5.
 
Het netwerk is opgebouwd uit lambda's van 10 gigabit per seconde en de nieuwste Cisco-routers. Lambda's zijn golflengtes in een optisch netwerk, die basis vormen voor het volgende generatie Internet. Lambda's worden over glasvezel getransporteerd met de techniek Dense Wavelength Division Multiplexing (Dwdm). Op Surfnet5 wordt IP direct over Dwdm getransporteerd, waardoor hogere snelheden worden bereikt.
 
Verder ondersteunt het netwerk 'native' het Internet Protocol versie 6 (IPv6), naast zijn voorganger IPv4. Dit betekent dat het netwerk beide datastromen naast elkaar transporteert, en niet IPv6-pakketjes 'verpakt' in IPv4. Surfnet5 is volgens Bos het eerste grote netwerk in de wereld dat zo functioneert.
 
Surfnet5 is, in samenwerking met BT Ignite en Cisco Systems, gebouwd in het kader van het nationale GigaPort-project. Het netwerk bestaat uit een backbone bij Sara (Amsterdam-Oost) en Hempoint (Amsterdam-West), waarmee vijftien Points of Presence verbonden zijn bij universiteiten, hogescholen en bij de NOB in Hilversum.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-12-14T00:00:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.