Philips denkt aan vertrek uit VS

Philips stopt in Amerika met consumentenelektronica als televisies, dvd-spelers en settop-boxen als de resultaten niet binnen een paar jaar aanzienlijk verbeteren.

Dat zegt bestuursvoorzitter Gerrit Kleisterlee in een interview met het weekblad Elsevier. Zijn voorganger Cor Boonstra zetten juist hoog in op de Amerikaanse markt.
 
De divisie Consumer Electronics (CE) is al jaren het zorgenkind van Philips. Dit bedrijfsonderdeel heeft de afgelopen vijftien jaar per saldo met verlies gedraaid, stelt Kleisterlee. In de VS heeft Philips ondanks investeringen van honderden miljoenen dollars nooit voet aan de grond gekregen.
 
Dit jaar heeft Philips het management in de VS vervangen en prestatie-afspraken gemaakt. Worden die niet gehaald, dan vertrekt Philips daar. "Ik weet dat het een schok zal geven als we besluiten ons terug te trekken. Maar ik ben niet van plan mijn tanden stuk te bijten op Amerika."
 
Volgens Kleisterlee is er binnen Philips nooit eensgezindheid geweest over hoe de Amerikaanse markt voor consumentenelektronica moest worden benaderd. "We
zagen hier hele generaties managementteams komen en gaan. Altijd beloofden ze het beter te doen, nooit werden de mooie verhalen in blijvende resultaten vertaald."
 
Philips is momenteel bezig aan een reorganisatie die de organisatie behoorlijk in het vlees snijdt. Ook in Nederland gaat Philips vele honderden arbeidsplaatsen schrappen, onder meer bij Semiconductors, waarbij gedwongen ontslagen niet worden uitgesloten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-12-19T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.