Proef met netwerk voor hulpverleners

De gemeente Amsterdam neemt een proef met een netwerk voor mobiele radiocommunicatie voor politie, brandweer, ambulances en de Koninklijke Marechaussee.

Dit netwerk (C2000) moet in 2004 in heel Nederland zijn ingevoerd. Het kabinet heeft vorige week bijna 300 miljoen gulden voor dit doel beschikbaar gesteld.
Tijdens de vuurwerkramp in Enschede en de cafébrand in Volendam bleek dat de communicatie tussen hulpverleners kwetsbaar is. Zo liep het GSM-verkeer in Enschede binnen de kortste keren vast. De maatregel van het kabinet moet ertoe leiden dat C2000 sneller wordt ingevoerd dan aanvankelijk gepland.
De proef in Amsterdam komt op een moment dat het centrum van de stad slechter bereikbaar is dan ooit. Brandweer en ambulancepersoneel hebben acties aangekondigd als de toestand niet verbetert. Door de opbrekingen in het hart van de stad slaagt het personeel er steeds vaker nauwelijks in slachtoffers te bereiken. Niet alleen de bereikbaarheid is een probleem, het komt ook regelmatig voor dat ambulances in het verkeer vast komen te zitten.
Het C2000-project loopt al sinds 1995. Het moet een eind maken aan de lappendeken van honderd verouderde analoge, afzonderlijke systemen van de verschillende hulpverleningsdiensten. De Kamer heeft het aangemerkt als een 'groot project', wat onder andere betekent dat de verantwoordelijke bewindspersoon er regelmatig over moet rapporteren. Uit diverse rapportages blijkt dat het project forse risico's heeft, omdat veel gebruikte technieken zich nog niet in de praktijk hebben bewezen.
Het netwerk maakt rechtstreekse communicatie tussen de verschillende diensten mogelijk. Het heeft landelijke dekking en is goed beveiligd tegen afluisteren. Portofoons krijgen een noodknop, waarmee gebruikers onmiddellijk contact met hun meldkamer krijgen. De proef in Amsterdam moet aantonen of deze eigenschappen in de praktijk werken.
C2000, gebaseerd op de Tetra-communicatiestandaard, is een innovatief project. De implementatie van C2000 is in handen van Tetraned, een samenwerkingsverband tussen KPN en Getronics.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-02T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.