Nettowinst Intel valt ruim driekwart terug

Intel heeft over het afgelopen vierde kwartaal een 77 procent lagere nettowinst behaald. De chipgigant hield onder aan de streep netto 504 miljoen dollar over, tegen 2,19 miljard dollar over dezelfde periode in 2000.

Ook de omzet viel lager uit dan over dezelfde periode een jaar geleden: van 8,7 miljard naar 6,98 miljard dollar, ofwel 20 procent lager. Toch wist Intel de verwachtingen van financieel analisten te overtreffen, met name omdat het zijn winstmarge naar 51 procent wist op te krikken. In december vorig jaar achtte het concern slechts 47 procent haalbaar, maar inmiddels gaat Intel ervan uit dat de winstmarge van 51 procent ook voor geheel 2002 mogelijk is.
 
Toch rekent het chipconcern voor dit jaar slechts op een beperkte verbetering van de marktomstandigheden. Met name voor de personal computersector, waar chipleverancier Intel marktleider is, zijn de vooruitzichten nog steeds bleekjes. Voor het huidige eerste kwartaal rekent het concern dan ook op een omzet die ergens tussen de 6,4 en 7 miljard dollar ligt, in de orde van grootte van het afgelopen vierde kwartaal dus.
 
In een toelichting op de cijfers verklaarde Intels financiële man Andy Bryant dat de verbeterde winstmarges met name zijn te danken aan kostenbesparingen en meer efficiëntie in de productie. Daarnaast heeft het concern zevenduizend banen geschrapt. Over geheel 2001 moest Intel genoegen nemen met een 88 procent lagere nettowinst naar 1,29 miljard dollar. De omzet viel met 21 procent terug naar 26,54 miljard dollar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-01-16T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.