AMD overtreft eigen verwachtingen

Advanced Micro Devices (AMD) verraste vriend en vijand met aanzienlijk beter dan verwachte resultaten over het vierde kwartaal.

AMD draait weliswaar nog steeds met een verlies van 15,8 miljoen dollar. Bovendien kwam vergeleken met dezelfde periode vorig jaar de omzet 19 procent lager uit op 951,9 miljoen dollar. Maar de chipproducent die geldt als belangrijkste rivaal van Intel, deed met zijn kwartaalcijfers het hachelijke derde kwartaal vergeten. Toen bedroeg het verlies 186,9 miljoen dollar op een omzet van 765,8 miljoen dollar. In december durfde AMD nog slechts voorzichtig te voorspellen dat de omzet met een kleine 10 procent zou groeien. Uiteindelijk is dat 24 procent geworden.
 
Volgens AMD zijn de relatief rooskleurige cijfers onder meer te danken aan de succesvolle marktintroductie van zijn Athlon XP-chip. De chipproducent beweert mede daardoor marktaandeel te hebben gewonnen. Volgens analisten ziet het ernaar uit dat beide chipproducenten hebben weten te profiteren van de recente prijsdalingen voor pc's en de piek in verkopen tijdens de feestdagen.
 
AMD verwacht dat het aantal verkochte chips over het eerste kwartaal - dat traditioneel zwakker is dan het vierde kwartaal - ongeveer op hetzelfde peil zal blijven: circa 7,8 miljoen stuks. Maar de gemiddelde verkoopprijs is sinds het dieptepunt in het derde kwartaal opgelopen van 61 naar 90 dollar en dat komt de winstgevendheid ten goede. AMD gaat voor het huidige kwartaal nog uit van een gering verlies, maar rekent op winst in het tweede kwartaal van 2002.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-01-17T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.