Compaq klimt via kostenreducties uit dal

Na een zwak derde kwartaal is Compaq over de afgelopen drie maanden weer in de plus beland.

De Amerikaanse computerproducent boekte een nettowinst van 92 miljoen dollar, vergeleken met een nettoverlies van 672 miljoen dollar over dezelfde periode vorig jaar. Daarin was echter wel een last van 1,8 miljard dollar verwerkt als gevolg van de afschrijving op investeringen. Dit keer waren de lasten voor Compaq aanzienlijk minder, of het moet de 36 miljoen dollar zijn die het concern in aanloop op de geplande overname door Hewlett-Packard aan kosten heeft uitgegeven.
 
Met de omzet van Compaq ging het aanzienlijk minder voortvarend. Deze belandde over het vierde kwartaal van 2001 op 8,46 miljard dollar, ofwel 26 procent lager dan de 11,48 miljard dollar over dezelfde periode vorig jaar. Over het huidige eerste kwartaal rekent topman Michael Capellas op een omzet in de buurt van de 7,6 miljard dollar en een kleine winst van 18 miljoen dollar. Daarmee lijkt Compaq steeds nadrukkelijker op te krabbelen uit het dal, met als dieptepunt het belabberde derde kwartaal van 2001. Toch moet worden bedacht dat Compaq over het eerste kwartaal van vorig jaar nog een omzet behaalde van 9,2 miljard dollar en een winst van 78 miljoen dollar.
 
De Texaanse computerproducent heeft zijn nieuwe winstcijfers met name te danken aan de rigoureuze kostenbesparingen die het recentelijk heeft doorgevoerd. Daardoor is de overhead teruggedrongen van 21,3 naar 18,3 procent van de totale omzet. Daarnaast wist Compaq te profiteren van de stijgende verkopen van servers met een relatief hoge winstmarge. Tenslotte trokken de verkopen van Compaq in Europa, goed voor een derde van de totale omzet, in het vierde kwartaal sterk aan: 31 procent hoger vergeleken met het zwakke derde kwartaal.
 
De personal computerdivisie van Compaq worstelt nog steeds met een kwijnende omzet. Deze viel 31 procent lager uit op 3,8 miljard dollar vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Het verlies kwam uit op 69 miljoen dollar. In vergelijking hiermee doet de servicedivisie - een van de nieuwe speerpunten van Compaq - het aanzienlijk beter. Hier steeg de omzet met 4 procent naar 2,03 miljard dollar en de winst met 12 procent naar 253 miljoen dollar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-01-17T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.