Asml blijft somber over eerste helft 2002

Asml rekent niet eerder dan de tweede helft van dit jaar op een herstel van de resultaten. De chipmachinefabrikant boekte over het afgelopen jaar een nettoverlies van 479 miljoen euro op een omzet van 1,84 miljard euro.

In 2000 beleefde Asml nog hoogtijdagen met een ruim anderhalf zo grote omzet van 3,1 miljard euro en een winst van 378 miljoen euro. Maar de chipmachinefabrikant heeft rake klappen opgelopen door de malaise op de chipmarkt. Tekenend daarvoor is de orderportefeuille voor lithografiesystemen, die verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de omzet van Asml. In 2000 bedroeg de waarde van de ordeportefeuille nog circa 2,7 miljard euro, maar in 2001 was deze ineengeschrompeld naar 1,16 miljard euro.
 
Asml heeft intussen flink ingezet op kostenbesparingen. Over de tweede helft van 2001 daalden deze met 24,5 procent naar 120 miljoen euro. Maar de resultaten over het afgelopen jaar werden tegelijkertijd gedrukt door een reorganisatielast van 466 miljoen euro. Deze last is onder meer genomen voor de integratie van Silicon Valley Group (SVG) en voor de reductie van 13 procent van het totale aantal banen.
 
De uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling hebben niet te lijden gehad onder Asml's bezuinigingswoede. Deze zijn juist omhoog gegaan: van 367 miljoen euro in 2000 naar 408 miljoen euro over het afgelopen jaar. Met deze uitgaven heeft Asml een compleet nieuwe lijn van lithografiesystemen voor 300 mm wafers kunnen ontwikkelen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-01-17T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.