Ericsson lijdt minder verlies dan verwacht

Het Zweedse telecomconcern Ericsson heeft over het afgelopen boekjaar minder verlies geleden dan vooraf werd gevreesd.

Ericsson noteerde over 2001 een nettoverlies van 21,3 miljard Zweedse kronen (2,28 miljard euro). Hoewel dat fors slechter is dan de 21 miljard kroon nettowinst die over het jaar 2000 werd geboekt, was het nog lang niet zo slecht als de verwachtingen. De analisten gingen namelijk uit van een verlies van 30 miljard kroon (3,21 miljard euro).
 
In het vierde kwartaal was het nettoverlies een tikkeltje hoger dan de analisten hadden voorspeld: 3,5 miljard kroon (370 miljoen euro) in plaats van 3,12 miljard kroon (330 miljoen euro). In dezelfde periode een jaar eerder werd nog een winst behaald van 2,3 miljard kroon (570 miljoen euro). De omzet daalde met 15 procent ten opzichte van het vierde kwartaal 2000.
 
Overigens is het voor het eerst sinds vijftig jaar dat Ericsson de jaarboeken met verlies moet afsluiten. En wat de Zweden betreft is het 'eens maar nooit meer'. Het concern herhaalt zijn verwachting voor 2002 dat de operationele winst ten minste 5 procent van de omzet zal bedragen. Die omzet zal naar verwachting wél 10 procent lager uitkomen dan in 2001.
 
Voor het eerste kwartaal van dit jaar verwacht Ericsson nog een operationeel verlies, bij een 32 procent lagere omzet. Maar verder in het jaar moet de onderneming de vruchten gaan plukken van de reorganisatiemaatregelen die ze trof in 2001. Zo werd ondermeer een vijfde van het personeel ontslagen. Er werken nu nog zo'n 85 duizend mensen bij het bedrijf.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-01-25T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.