Besi duikt door chipcrisis diep in het rood

BE Semiconductor (Besi) heeft over het vierde kwartaal een verlies geleden van 13,5 miljoen euro. Over dezelfde periode in 2000 boekte de producent van chipapparatuur nog een nettowinst van 8,7 miljoen euro.

Bij de kwartaalomzet moest Besi fors terrein prijsgeven. Deze viel met bijna 70 procent terug naar 18,9 miljoen euro; een jaar geleden bedroeg de omzet nog 62,1 miljoen euro. Net als zijn concurrenten heeft Besi flinke klappen opgelopen door de malaise in de chipsector.
 
Over heel 2001 moest Besi een nettoverlies incasseren van zeventien miljoen euro, tegenover een nettowinst van 18,5 miljoen euro in 2000. De omzet daalde over het afgelopen jaar met ruim 24 procent naar 150 miljoen euro. Om kosten te besparen is het bedrijf in 2001 gestart met het schrappen van 26 procent van zijn wereldwijde personeelsbestand. Besi hield daarnaast zijn uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling op peil. Deze stegen naar 15,4 miljoen euro, een toename van 35 procent vergeleken met de 11,4 miljoen euro over 2000.
 
Besi verwacht over de eerste helft van dit jaar opnieuw verlies te zullen lijden, maar dan wel minder dat over het afgelopen kwartaal. Zorgelijker is dat de orderportefeuille van de over het afgelopen jaar is geslonken met ruim 74 procent naar 36,5 miljoen euro.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-02-14T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.